SalVim® - niskosodowa alternatywa dla soli
SalVim® to linia produktów o obniżonej zawartości sodu, będących alternatywą dla tradycyjnej soli kuchennej. Zastosowanie produktów SalVim® umożliwia redukcję zawartości sodu aż do 50%, przy zachowaniu słonego smaku produktu gotowego. Jest to idealne rozwiązanie dla produktów bogatych w sól – popcorn, chipsy, prażynki, słone paluszki, solone orzeszki.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), należy ograniczyć spożycie sodu. Nadmiar soli w diecie jest szkodliwy i może niekorzystnie wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne.
Mieszanka soli kuchennej z innymi dodatkami do żywności
W soli niskosodowej część soli jest zastąpiona potasem oraz magnezem. Znajduje się w niej 30-60% mniej sodu niż w tradycyjnej soli kuchennej.
Z myślą o naszych klientach, którzy chcą ograniczyć ilość sodu w oferowanych produktach, opracowaliśmy serię produktów SalVim®, które są deklarowane jako mieszanka soli kuchennej (NaCl) z innymi dodatkami do żywności.
Dzięki optymalnie dobranym składnikom, smak gotowego wyrobu jest możliwie zbliżony do produktu przyprawianego tradycyjnie solą.