Fortyfikowanie produktów spożywczych
Konsumenci coraz częściej sięgają po żywność funkcjonalną, która oprócz zaspokojenia głodu czy pragnienia dostarczy organizmowi również składniki o działaniu prozdrowotnym.
Produkty spożywcze można wzbogacać poprzez uzupełnienie składników utraconych podczas procesów technologicznych lub też dzięki dodaniu do produktu wartościowych dla organizmu składników odżywczych.
Żywność funkcjonalna zyskuje wielu zwolenników i jest alternatywą dla żywności wysoko przetworzonej.


Zmniejszenie ryzyka powstawania chorób cywilizacyjnych
Witaminy i minerały, a także inne funkcjonalne składniki, np. superfoods wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, układu nerwowego czy mięśniowego.
Żywność funkcjonalna jest kierowana dla określonej grupy społecznej, np. osób starszych, kobiet w ciąży, niemowląt czy sportowców.
Rynek napojów funkcjonalnych ma wiele do zaoferowania. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, w której znajdują się produkty do fortyfikacji żywności: premiksy funkcjonalne, koncentraty do napojów funkcjonalnych, InulinVim®.